Kennismaking met de Glomma

Vrijdag 18 sept, aan het einde van een hectische week, stap ik in het vliegtuig. om 21.00 pikt John mij op en om 2:15 rijden we camping Kvennan op. We settelen ons in het, door sommige als tuinhuisje getypeerde, basiskamp, bedje snel opgemaakt en pitten. De volgende morgen zijn we vroeg wakker. Onder het genot van het eerste kopje koffie nemen we de omgeving in ons op. Drie dagen vliegvissen op vlagzalm zijn begonnen.

We lopen naar de rivier, zien het water, de herfst heeft reeds haar intreden gedaan in dit deel van Noorwegen. Minuten kan ik zo over het landschap turen, het volledig in mij opnemen. Weer z’n stukje tijd, een stukje tijd dat ik in mij geheugen grief.

glomma (22 van 31)

Ik ben verrast door de omgeving, dit is meer wat ik uit Zweden ken. De rivier is toegankelijk, breed. Het landschap is open en wijd. Naast me staat John te popelen om de rivier te betreden en de vlagzalmen te belagen. Binnen een minuut zijn we van droog via de nimf naar nat gegaan. #4, #5 en #6 welke hengel gaat het worden, de onrust neemt toe. Na nog een koffie en een peukje gaan we het water op. Ik met de droge en de #4 John met een nimf op de #6.

Al snel verwissel ik de droge vlieg voor een nimf en begin te vangen. Mooie dikke vlagzalmen, ze zijn behoorlijk aan de maat, ruim 40cm en lekker sterk in de volle stroom van de Glomma.